Základní údaje

Recept ze dne

27.10.22

Doba přípravy

60 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie

215 kcal

Bílkoviny

14 g

Tuky

3.5 g

Sacharidy

32 g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Recept na nízkotučné gratinované brambory

Recept na gratinované brambory

Základní údaje

Recept ze dne

27.10.22

Doba přípravy

60 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

40 Kč

Suroviny k receptu

Dopřejte si skvělou, křupavou přílohu, jejíž název už sám o sobě budí dojem delikatesy. Oproti tradiční verzi ušetříte kupu kalorií, takže si můžete pochutnat, aniž by na vás dorážely výčitky dietního svědomí.

Když někomu řeknete, že jako přílohu plánujete servírovat gratinované brambory, vytvoříte kolem sebe v očích mnohých aureolu michelinského kuchaře. Kdo netuší, že slovo „gratinovat“ je převzaté z francouzštiny a znamená jednoduše „zapékat“, bude za tím stoprocentně hledat nějaký náročný kulinářský trik.

Jeden pro vás tedy v záloze máme, ať gratinovaným bramborám neubíráme na výjimečnosti, protože jsou opravdu úžasné. Tím spíš, že díky našemu receptu ušetříte jste na polovině dávky tuků, která na vás číhá při použití standardních ingrediencí.

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky, které ukládejte do hrnce.
  • Takto připravené brambory zalijte nízkotučným mlékem, přidejte sůl, pepř i muškátový oříšek a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a za občasného promíchání povařte dvě minuty.
  • Pak brambory i s mlékem přemístěte do zapékací misky. Menší množství mléka odlijte stranou a dobře promíchejte s moukou. Vzniklou směs přidejte k bramborám a vmíchejte ještě polovinu dávky nízkotučného sýru.
  • Pečte v rozehřáté troubě minimálně 30 minut (brambory by měly být měkké).
  • Ke konci pečení je posypejte zbytkem sýra nechte ho zezlátnout.
  • Hotové brambory vyndejte z trouby a ponechte ještě alespoň 10 minut, ať trochu zchladnou, budou se vám pak lépe servírovat.
  • Jako příloha jsou skvělé k jednoduše připravenému plátku masa, hodí se i k zeleninové obloze, pokud si chcete dopřát jen lehčí jídlo.

Další přísady s kaloriemi i bez

K základnímu receptu, se kterým jste se právě seznámili, můžete podle chuti přidávat i další ingredience.

  • Skvělé budou brambory, když je do trouby doprovodí najemno nakrájená cibule.
  • Případně ji můžete doplnit ještě o stroužek česneku.
  • Pokrm získá krásnou vůni, pokud k bramborám vmícháte špetku tymiánu.
  • A když se budete chtít kaloricky trochu rozšoupnout, přidejte plátek na kousky nakrájené krůtí slaniny.

Přidejte dýni a celá večeře je na světě

Když k ingrediencím uvedeným v základním receptu přidáte ještě 400 gramů dýně hokkaido a zapečete tenké plátky dýně spolu s bramborami (včetně úvodního povaření), nemusíte si lámat hlavu, co dalšího servírovat. Gratinované brambory s dýní jsou skvělou vegetariánskou večeří.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie

215 kcal

Bílkoviny

14 g

Tuky

3.5 g

Sacharidy

32 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.