Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Recept na nízkotučné gratinované brambory
Dopřejte si skvělou, křupavou přílohu, jejíž název už sám o sobě budí dojem delikatesy. Oproti tradiční verzi ušetříte kupu kalorií, takže si můžete pochutnat, aniž by na vás dorážely výčitky dietního svědomí.
Když někomu řeknete, že jako přílohu plánujete servírovat gratinované brambory, vytvoříte kolem sebe v očích mnohých aureolu michelinského kuchaře. Kdo netuší, že slovo „gratinovat“ je převzaté z francouzštiny a znamená jednoduše „zapékat“, bude za tím stoprocentně hledat nějaký náročný kulinářský trik.
Jeden pro vás tedy v záloze máme, ať gratinovaným bramborám neubíráme na výjimečnosti, protože jsou opravdu úžasné. Tím spíš, že díky našemu receptu ušetříte jste na polovině dávky tuků, která na vás číhá při použití standardních ingrediencí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky, které ukládejte do hrnce.
- Takto připravené brambory zalijte nízkotučným mlékem, přidejte sůl, pepř i muškátový oříšek a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a za občasného promíchání povařte dvě minuty.
- Pak brambory i s mlékem přemístěte do zapékací misky. Menší množství mléka odlijte stranou a dobře promíchejte s moukou. Vzniklou směs přidejte k bramborám a vmíchejte ještě polovinu dávky nízkotučného sýru.
- Pečte v rozehřáté troubě minimálně 30 minut (brambory by měly být měkké).
- Ke konci pečení je posypejte zbytkem sýra nechte ho zezlátnout.
- Hotové brambory vyndejte z trouby a ponechte ještě alespoň 10 minut, ať trochu zchladnou, budou se vám pak lépe servírovat.
- Jako příloha jsou skvělé k jednoduše připravenému plátku masa, hodí se i k zeleninové obloze, pokud si chcete dopřát jen lehčí jídlo.
Další přísady s kaloriemi i bez
K základnímu receptu, se kterým jste se právě seznámili, můžete podle chuti přidávat i další ingredience.
- Skvělé budou brambory, když je do trouby doprovodí najemno nakrájená cibule.
- Případně ji můžete doplnit ještě o stroužek česneku.
- Pokrm získá krásnou vůni, pokud k bramborám vmícháte špetku tymiánu.
- A když se budete chtít kaloricky trochu rozšoupnout, přidejte plátek na kousky nakrájené krůtí slaniny.
Přidejte dýni a celá večeře je na světě
Když k ingrediencím uvedeným v základním receptu přidáte ještě 400 gramů dýně hokkaido a zapečete tenké plátky dýně spolu s bramborami (včetně úvodního povaření), nemusíte si lámat hlavu, co dalšího servírovat. Gratinované brambory s dýní jsou skvělou vegetariánskou večeří.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…