Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Veganská chřestová polévka
Když se nízkokalorická zelenina plná cenných vitaminů a minerálů ponoří do silného vývaru, dopřeje si pár kořenících přísad a spršku mandlového mléka, zrodí se chřestová polévka.
Kdo se drží trendu sezónního stravování a vyhledává především tuzemské plodiny v době jejich zrání, ví moc dobře, že v dubnu každoročně startuje chřestová sezóna. Tahle zelenina u nás v posledních dekádách slaví velké úspěchy a má k tomu řadu dobrých důvodů. Chřest se báječně hodí zasyrova do salátů, můžete ho ale i grilovat nebo vařit. My si z něj dnes připravíme polévku ve veganské verzi.
- Nejprve si připravte chřest, odřízněte oba konce a nakrájejte ho na kousky.
- Ty nasypejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Chřest by měl změknout.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte zbytek olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a po chvíli utřený česnek. Vše osmahněte.
- Poté přijdou na řadu na kostičky nakrájené brambory, které osolte a lehce opepřete. Za stálého míchání osmahněte spolu s česnekem a cibulí.
- Nyní vše zalijte vývarem a mandlovým mlékem. Polévku přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud nebudou brambory měkké.
- Pak přidejte opečený chřest, prohřejte a následně polévku dobře rozmixujte dohladka.
- Hotovou dochuťte citrónovou šťávou, dle potřeby solí a pepřem.
- Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou.
Když chcete ubrat na sacharidech
…použijte místo brambor květák.
Nepatříte mezi fanoušky chřestu? Pojďme to změnit!
Chřest by vás o svých kvalitách měl přesvědčit prakticky obratem:
- je nízkokalorický a přesto výživný
90 gramů chřestu obsahuje pouhých 20 kcal, 2,2 gramy bílkovin, necelý gram tuku a skoro 2 gramy vlákniny.
Toto množství vám poskytne víc než polovinu doporučené denní dávky vitaminu K, třetinu dávky kyseliny listové a skoro 20 % denní dávky vitaminu A. Z minerálů pak železo a zinek.
- obsahuje hodně antioxidantů
Tím pádem má protizánětlivé a antivirové účinky, snižuje krevní tlak a redukuje riziko některých druhů rakoviny.
- podporuje funkci trávicího systému
Díky obsahu nerozpustné vlákniny má příznivý vliv na pravidelně vyměšování, rozpustná vláknina zase prospívá užitečným baktériím ve střevech.
- pomůže vám zhubnout
Nečekejte zázračné účinky, je to velmi jednoduché. Chřestu můžete sníst poměrně hodně, přesto tím přijmete překvapivě málo kalorií a budete se cítit nasycení. Tím pádem si odpustíte vysokokalorické zabijáky štíhlé linie.
Jak koupit správný chřest
Nejlepší je samozřejmě chřest čerstvý, s pevnými stonky a uzavřenými špičkami.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…