Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Čas

50 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

6_porci

Odhad za porci

50 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Chřestová polévka

Veganská chřestová polévka

Když se nízkokalorická zelenina plná cenných vitaminů a minerálů ponoří do silného vývaru, dopřeje si pár kořenících přísad a spršku mandlového mléka, zrodí se chřestová polévka.

Kdo se drží trendu sezónního stravování a vyhledává především tuzemské plodiny v době jejich zrání, ví moc dobře, že v dubnu každoročně startuje chřestová sezóna. Tahle zelenina u nás v posledních dekádách slaví velké úspěchy a má k tomu řadu dobrých důvodů. Chřest se báječně hodí zasyrova do salátů, můžete ho ale i grilovat nebo vařit. My si z něj dnes připravíme polévku ve veganské verzi.

Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Doba přípravy

50 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

6_porci

Odhad za porci

50 Kč
Postup
  1. Nejprve si připravte chřest, odřízněte oba konce a nakrájejte ho na kousky.
  2. Ty nasypejte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Chřest by měl změknout.
  3. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte zbytek olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a po chvíli utřený česnek. Vše osmahněte.
  4. Poté přijdou na řadu na kostičky nakrájené brambory, které osolte a lehce opepřete. Za stálého míchání osmahněte spolu s česnekem a cibulí.
  5. Nyní vše zalijte vývarem a mandlovým mlékem. Polévku přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud nebudou brambory měkké.
  6. Pak přidejte opečený chřest, prohřejte a následně polévku dobře rozmixujte dohladka.
  7. Hotovou dochuťte citrónovou šťávou, dle potřeby solí a pepřem.
  8. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou.

Když chcete ubrat na sacharidech

…použijte místo brambor květák.

Nepatříte mezi fanoušky chřestu? Pojďme to změnit!

Chřest by vás o svých kvalitách měl přesvědčit prakticky obratem:

  • je nízkokalorický a přesto výživný

90 gramů chřestu obsahuje pouhých 20 kcal, 2,2 gramy bílkovin, necelý gram tuku a skoro 2 gramy vlákniny.

Toto množství vám poskytne víc než polovinu doporučené denní dávky vitaminu K, třetinu dávky kyseliny listové a skoro 20 % denní dávky vitaminu A. Z minerálů pak železo a zinek.

  • obsahuje hodně antioxidantů

Tím pádem má protizánětlivé a antivirové účinky, snižuje krevní tlak a redukuje riziko některých druhů rakoviny.

  • podporuje funkci trávicího systému

Díky obsahu nerozpustné vlákniny má příznivý vliv na pravidelně vyměšování, rozpustná vláknina zase prospívá užitečným baktériím ve střevech.

  • pomůže vám zhubnout

Nečekejte zázračné účinky, je to velmi jednoduché. Chřestu můžete sníst poměrně hodně, přesto tím přijmete překvapivě málo kalorií a budete se cítit nasycení. Tím pádem si odpustíte vysokokalorické zabijáky štíhlé linie.

Jak koupit správný chřest

Nejlepší je samozřejmě chřest čerstvý, s pevnými stonky a uzavřenými špičkami.

Uložit recept

5/5 - (5 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

144 kcal

Bílkoviny

6 g

Tuky

5 g

Sacharidy

20 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma