Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Zdravý salát coleslaw s jogurtem
Legendární zelný salát si můžete připravit i doma, navíc v mnohem zdravější verzi.
Věděli jste, že první recept na coleslaw se objevil v jedné holandské kuchařce už v roce 1770? A právě z Nizozemí tenhle, dnes už prakticky celosvětově, oblíbený salát pochází. Jeho název je odvozený z holandského slova „koosla“ a znamená zelný salát. Ochutnejte s námi fitnessovou podobu tradičního coleslawu – stačí nahradit majonézu bílým jogurtem a obsah kalorií se obratem dostává do správných mezí.
- Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že pokud nemáte možnost použít robot, bude to poměrně náročná a zdlouhavá práce. Ovšem úsilí se vám vyplatí. Čím menší budou kousky zelí, tím lépe se salát uleží, bude křehčí a chutnější.
- Nadrobno nakrájené zelí smíchejte ve větší míse s nakrájenou cibulí a najemno nastrouhanou mrkví.
- Nyní přidejte dvě lžíce cukru, ocet, olej, pepř a sůl. Vše dokonale promíchejte.
- Ideální je takto rozpracovaný salát nechat v lednici v uzavřené nádobě jeden nebo dva dny uležet. V tomhle případě platí dvojnásob, že kdo si počká, ten se dočká.
- Jestliže jste trpělivě vyčkali dva dny, aby se základ salátu rozležel, můžete nyní přimíchat jogurt. Salát v konečné podobě nechte ještě klidně několik hodin v lednici, aby se chutě dobře propojily.
Když chcete:
- low-carb verzi – použijte místo cukru erythritol;
- paleo verzi – doslaďte salát medem nebo kokosovým cukrem, místo klasického octa použijte jablečný a do salátu nepřidávejte jogurt;
- lehce obměnit chuť – přidejte nasekaný čerstvý kopr nebo nať zelené cibulky.
Co k salátu?
V podstatě cokoliv, co bude v souladu s vašimi stravovacími pravidly. Skvěle se hodí samozřejmě kuřecí maso v nejrůznějších úpravách, hamburgery atd.
Jak dlouho vám vydrží?
Tahle otázka musela padnout. Zvlášť pokud už za sebou máte tu nekonečnou práci s krájením zelí. Opravdu se vyplatí připravit si velkou porci salátového základu dopředu – tzn. salát bez přidaného jogurtu. V uzavřené nádobě v lednici vám vydrží v pohodě týden a sami uvidíte, že delší doba mu jen prospěje, bude křehký a chuťově výtečný. Salát s přimíchaným jogurtem je dobré spotřebovat během tří dnů. Takže ideálně odebírejte z velké nádoby se základem vždy jen část, kterou smícháte s jogurtem a pohodlně zkonzumujete v potřebném čase.
Jedno jisté, domácí salát coleslaw s jogurtem si zamilujete. Obratem mu odpustíte tu dřinu, kterou jste museli odvést při krájení zelí. Oproti kupované verzi je totiž nejenom výrazně levnější, ale také zdravější a vy navíc máte volnou ruku při jeho dochucování a zdokonalování.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…