Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Střední

Množství

7 porcí

Odhad ceny za porci

20 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Zdravý salát coleslaw s jogurtem

Zdravý salát coleslaw s jogurtem
Zdravý salát coleslaw s jogurtem

Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Střední

Množství

7 porcí

Odhad ceny za porci

20 Kč

Suroviny k receptu

Legendární zelný salát si můžete připravit i doma, navíc v mnohem zdravější verzi.

Věděli jste, že první recept na coleslaw se objevil v jedné holandské kuchařce už v roce 1770? A právě z Nizozemí tenhle, dnes už prakticky celosvětově, oblíbený salát pochází. Jeho název je odvozený z holandského slova „koosla“ a znamená zelný salát. Ochutnejte s námi fitnessovou podobu tradičního coleslawu – stačí nahradit majonézu bílým jogurtem a obsah kalorií se obratem dostává do správných mezí.

Postup

  1. Zelí pokrájejte na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že pokud nemáte možnost použít robot, bude to poměrně náročná a zdlouhavá práce. Ovšem úsilí se vám vyplatí. Čím menší budou kousky zelí, tím lépe se salát uleží, bude křehčí a chutnější.
  2. Nadrobno nakrájené zelí smíchejte ve větší míse s nakrájenou cibulí a najemno nastrouhanou mrkví.
  3. Nyní přidejte dvě lžíce cukru, ocet, olej, pepř a sůl. Vše dokonale promíchejte.
  4. Ideální je takto rozpracovaný salát nechat v lednici v uzavřené nádobě jeden nebo dva dny uležet. V tomhle případě platí dvojnásob, že kdo si počká, ten se dočká.
  5. Jestliže jste trpělivě vyčkali dva dny, aby se základ salátu rozležel, můžete nyní přimíchat jogurt. Salát v konečné podobě nechte ještě klidně několik hodin v lednici, aby se chutě dobře propojily.

Když chcete:

  • low-carb verzi – použijte místo cukru erythritol;
  • paleo verzi – doslaďte salát medem nebo kokosovým cukrem, místo klasického octa použijte jablečný a do salátu nepřidávejte jogurt;
  • lehce obměnit chuť – přidejte nasekaný čerstvý kopr nebo nať zelené cibulky.

Co k salátu?

V podstatě cokoliv, co bude v souladu s vašimi stravovacími pravidly. Skvěle se hodí samozřejmě kuřecí maso v nejrůznějších úpravách, hamburgery atd.

Jak dlouho vám vydrží?

Tahle otázka musela padnout. Zvlášť pokud už za sebou máte tu nekonečnou práci s krájením zelí. Opravdu se vyplatí připravit si velkou porci salátového základu dopředu – tzn. salát bez přidaného jogurtu. V uzavřené nádobě v lednici vám vydrží v pohodě týden a sami uvidíte, že delší doba mu jen prospěje, bude křehký a chuťově výtečný. Salát s přimíchaným jogurtem je dobré spotřebovat během tří dnů. Takže ideálně odebírejte z velké nádoby se základem vždy jen část, kterou smícháte s jogurtem a pohodlně zkonzumujete v potřebném čase.

Jedno jisté, domácí salát coleslaw s jogurtem si zamilujete. Obratem mu odpustíte tu dřinu, kterou jste museli odvést při krájení zelí. Oproti kupované verzi je totiž nejenom výrazně levnější, ale také zdravější a vy navíc máte volnou ruku při jeho dochucování a zdokonalování.

5/5 - (2 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.