Recept ze dne


Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.


Biryani – indická rýže
Biryani vlastně v překladu znamená smažená či pečená rýže. Tato pochoutka pravděpodobně pochází z Turecka či Persie, v dnešní době je však oblíbená hlavně v Indii. Biryani si můžete připravit v mnoha různých variantách. Existují jak vegetariánské, tak i masové verze, pokrmy se mohou lišit také použitým kořením nebo přípravou rýže. Všechny recepty se však shodují na tom, že základem biryani by měla být rýže basmati.
Indická rýže je perfektní volbou, pokud si potřebujete připravit zdravý pokrm na více dní dopředu. Snadno ji rozdělíte do krabiček a dá se během pár minut ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Budete-li chtít recept na biryani trochu odlehčit, jednoduše použijte více zeleniny.

- Rýži propláchněte ve studené vodě a dejte vařit. Stáhněte z plamene chvíli předtím, než bude úplně hotová. Měla by být uvařena přibližně ze 4/5. Ideální je použít rýži nachystanou den předem, výborně však chutná i ta připravená v rýžovaru.
- V pánvi si rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte koření a restujte asi minutu. Pak přisypte 2/3 z celkového množství červené cibule a nechte zesklovatět.
- Přidejte rýži a opékejte, dokud se olej nevstřebá.
- Podlijte vodou, přisypte na malé nudličky nakrájenou mrkev, fazolky a vařte cca 10 minut do změknutí. Důkladně promíchávejte.
- Na druhé pánvičce rozehřejte zbylý olej, přidejte kešu, skořici a rychle orestujte. Přisypte zbytek cibulky. Až zesklovatí, přimíchejte ananas nakrájený na malé kousky.
- Servírujte posypané čerstvým koriandrem.

Jak na perfektní biryani?
- Při přípravě tohoto receptu si dejte záležet především na rýži. Cílem je, aby byla krásně sypká, proto je potřeba ji důkladně propláchnout a vymýt všechen přebytečný škrob. Pokud tento krok podceníte, rýže bude lepivá.
- Mnoho receptů na biryani vynechává vaření rýže. Místo toho se rýže jen namočí na 30 minut, propláchne, slije a následně se orestuje a vaří přímo na pánvi společně s kořením. Pokud však budete chtít vyzkoušet tento postup, musíte přidat více vody (přibližně 450 ml).
- Aby bylo biryani bohatší, můžete do receptu přidat kuřecí nebo krůtí maso. Chcete-li zůstat u vegetariánské varianty, vyzkoušejte tofu nebo indický sýr paneer.
Čím doplnit indickou rýži?
Biryani se běžně podává s jogurtovou omáčkou. Připravíte ji z jednoho kelímku bílého jogurtu a jedné nastrouhané okurky. Stačí ochutit solí, pepřem, prolisovaným česnekem a přidat hrst rozinek. Na závěr můžeme ozdobit lístky máty. Této omáčce se říká raita a je jen na vás, jestli si ji k biryani připravíte. Skvěle totiž chutná i bez ní.
Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.
Tortillu jako plněnou placku zná snad každý z…
Rychlý segedínský guláš z vepřové krkovice a zakysané…
“Masala” znamená koření a “Garam” znamená pálivé. Jídlo…
Jak všichni víme, drůbeží maso je nejvhodnější maso…
Čekáte návštěvu a nemáte čas upéct sladký dezert…
Léto je období cuket. Tato nízkokalorická, přes to…
Čekáte návštěvu a nemáte chuť v létě stát…
Máš chuť na tortillu, ale nechceš si dát…