Základní údaje

Recept ze dne

1 února, 2023

Čas

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

30 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.

Biryani

Biryani – indická rýže

Biryani vlastně v překladu znamená smažená či pečená rýže. Tato pochoutka pravděpodobně pochází z Turecka či Persie, v dnešní době je však oblíbená hlavně v Indii. Biryani si můžete připravit v mnoha různých variantách. Existují jak vegetariánské, tak i masové verze, pokrmy se mohou lišit také použitým kořením nebo přípravou rýže. Všechny recepty se však shodují na tom, že základem biryani by měla být rýže basmati.

Indická rýže je perfektní volbou, pokud si potřebujete připravit zdravý pokrm na více dní dopředu. Snadno ji rozdělíte do krabiček a dá se během pár minut ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Budete-li chtít recept na biryani trochu odlehčit, jednoduše použijte více zeleniny.

Základní údaje

Recept ze dne

1 února, 2023

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

30 Kč
Postup
  1. Rýži propláchněte ve studené vodě a dejte vařit. Stáhněte z plamene chvíli předtím, než bude úplně hotová. Měla by být uvařena přibližně ze 4/5. Ideální je použít rýži nachystanou den předem, výborně však chutná i ta připravená v rýžovaru.
  2. V pánvi si rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte koření a restujte asi minutu. Pak přisypte 2/3 z celkového množství červené cibule a nechte zesklovatět.
  3. Přidejte rýži a opékejte, dokud se olej nevstřebá.
  4. Podlijte vodou, přisypte na malé nudličky nakrájenou mrkev, fazolky a vařte cca 10 minut do změknutí. Důkladně promíchávejte.
  5. Na druhé pánvičce rozehřejte zbylý olej, přidejte kešu, skořici a rychle orestujte. Přisypte zbytek cibulky. Až zesklovatí, přimíchejte ananas nakrájený na malé kousky.
  6. Servírujte posypané čerstvým koriandrem.

Jak na perfektní biryani?

  • Při přípravě tohoto receptu si dejte záležet především na rýži. Cílem je, aby byla krásně sypká, proto je potřeba ji důkladně propláchnout a vymýt všechen přebytečný škrob. Pokud tento krok podceníte, rýže bude lepivá.
  • Mnoho receptů na biryani vynechává vaření rýže. Místo toho se rýže jen namočí na 30 minut, propláchne, slije a následně se orestuje a vaří přímo na pánvi společně s kořením. Pokud však budete chtít vyzkoušet tento postup, musíte přidat více vody (přibližně 450 ml).
  • Aby bylo biryani bohatší, můžete do receptu přidat kuřecí nebo krůtí maso. Chcete-li zůstat u vegetariánské varianty, vyzkoušejte tofu nebo indický sýr paneer.

Čím doplnit indickou rýži?

Biryani se běžně podává s jogurtovou omáčkou. Připravíte ji z jednoho kelímku bílého jogurtu a jedné nastrouhané okurky. Stačí ochutit solí, pepřem, prolisovaným česnekem a přidat hrst rozinek. Na závěr můžeme ozdobit lístky máty. Této omáčce se říká raita a je jen na vás, jestli si ji k biryani připravíte. Skvěle totiž chutná i bez ní.

Uložit recept

4.5/5 - (4 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

482 kcal

Bílkoviny

8 g

Tuky

16 g

Sacharidy

74 g
Komentáře

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma