Základní údaje

Recept ze dne

1.2.23

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

30 Kč

Suroviny k receptu

150
ml
100
g
1/4
lžičky
1/2
lžičky
3
ks
1
lžička
1/4
ks
4
lžíce

Nutriční hodnoty

Kalorie

482 kcal

Bílkoviny

8 g

Tuky

16 g

Sacharidy

74 g

O autorovi

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsaho...

Barbora Zemková

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Biryani – indická rýže

Biryani
Biryani

Základní údaje

Recept ze dne

1.2.23

Doba přípravy

40 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

30 Kč

Suroviny k receptu

150
ml
100
g
1/4
lžičky
1/2
lžičky
3
ks
1
lžička
1/4
ks
4
lžíce

Biryani vlastně v překladu znamená smažená či pečená rýže. Tato pochoutka pravděpodobně pochází z Turecka či Persie, v dnešní době je však oblíbená hlavně v Indii. Biryani si můžete připravit v mnoha různých variantách. Existují jak vegetariánské, tak i masové verze, pokrmy se mohou lišit také použitým kořením nebo přípravou rýže. Všechny recepty se však shodují na tom, že základem biryani by měla být rýže basmati.

Indická rýže je perfektní volbou, pokud si potřebujete připravit zdravý pokrm na více dní dopředu. Snadno ji rozdělíte do krabiček a dá se během pár minut ohřát na pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Budete-li chtít recept na biryani trochu odlehčit, jednoduše použijte více zeleniny.

Postup

  1. Rýži propláchněte ve studené vodě a dejte vařit. Stáhněte z plamene chvíli předtím, než bude úplně hotová. Měla by být uvařena přibližně ze 4/5. Ideální je použít rýži nachystanou den předem, výborně však chutná i ta připravená v rýžovaru.
  2. V pánvi si rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte koření a restujte asi minutu. Pak přisypte 2/3 z celkového množství červené cibule a nechte zesklovatět.
  3. Přidejte rýži a opékejte, dokud se olej nevstřebá.
  4. Podlijte vodou, přisypte na malé nudličky nakrájenou mrkev, fazolky a vařte cca 10 minut do změknutí. Důkladně promíchávejte.
  5. Na druhé pánvičce rozehřejte zbylý olej, přidejte kešu, skořici a rychle orestujte. Přisypte zbytek cibulky. Až zesklovatí, přimíchejte ananas nakrájený na malé kousky.
  6. Servírujte posypané čerstvým koriandrem.

Jak na perfektní biryani?

  • Při přípravě tohoto receptu si dejte záležet především na rýži. Cílem je, aby byla krásně sypká, proto je potřeba ji důkladně propláchnout a vymýt všechen přebytečný škrob. Pokud tento krok podceníte, rýže bude lepivá.
  • Mnoho receptů na biryani vynechává vaření rýže. Místo toho se rýže jen namočí na 30 minut, propláchne, slije a následně se orestuje a vaří přímo na pánvi společně s kořením. Pokud však budete chtít vyzkoušet tento postup, musíte přidat více vody (přibližně 450 ml).
  • Aby bylo biryani bohatší, můžete do receptu přidat kuřecí nebo krůtí maso. Chcete-li zůstat u vegetariánské varianty, vyzkoušejte tofu nebo indický sýr paneer.

Čím doplnit indickou rýži?

Biryani se běžně podává s jogurtovou omáčkou. Připravíte ji z jednoho kelímku bílého jogurtu a jedné nastrouhané okurky. Stačí ochutit solí, pepřem, prolisovaným česnekem a přidat hrst rozinek. Na závěr můžeme ozdobit lístky máty. Této omáčce se říká raita a je jen na vás, jestli si ji k biryani připravíte. Skvěle totiž chutná i bez ní.

5/5 - (3 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie

482 kcal

Bílkoviny

8 g

Tuky

16 g

Sacharidy

74 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

100 Kč sleva na Váš nákup od Pure rituals

Prvotřídní lipozomální vitamíny