Základní údaje

Recept ze dne

4.12.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

6 porcí

Odhad ceny za porci

25 Kč

Suroviny k receptu

8
lžic
800
g
4
stroužky
10
lžic
-
podle chuti

Nutriční hodnoty

Kalorie

340 kcal

Bílkoviny

10.1 g

Tuky

22.3 g

Sacharidy

20.6 g

O autorovi

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsaho...

Barbora Zemková

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Domácí hummus

Domácí hummus
Domácí hummus

Základní údaje

Recept ze dne

4.12.22

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

6 porcí

Odhad ceny za porci

25 Kč

Suroviny k receptu

8
lžic
800
g
4
stroužky
10
lžic
-
podle chuti

Hummus je pokrm z cizrny, který se podobá pomazánce, dipu nebo kaši. Vychutnat si ho můžete různými způsoby –⁠ někdo ho miluje namazaný na chleba, jiný si do něj rád namáčí proužky papriky nebo řapíkatého celeru a další si domácí hummus nejvíce užije tradičně, s čerstvou pitou. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Důvodů, proč byste tuto pochoutku měli vyzkoušet i vy, je hned několik. Tradiční domácí hummus se dělá pouze z 5 až 6 ingrediencí, takže je velmi jednoduchý na přípravu. Zároveň je však přímo nabitý živinami. Cizrna totiž obsahuje nejen plno bílkovin, ale i vlákninu, železo, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B. Na domácím hummusu si navíc může pochutnat doopravdy každý. Je vhodný pro vegetariány, vegany, ale má své místo i v bezlepkové dietě.

Postup

  1. Do mísy si připravte konzervovanou cizrnu včetně poloviny nálevu. Zbytek nálevu si můžete uchovat na později. Své využití má v mnoha vegetariánských a veganských receptech.
  2. Přidejte 4 stroužky oloupaného česneku, 8 lžic tahini pasty, 10 lžic panenského olivového oleje, sůl a šťávu z jednoho citronu. Vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Měla by vzniknout hladká směs. Je-li moc hustá, přidejte trochu olivového oleje nebo zbylého nálevu.
  3. Na závěr domácí hummus dochuťte. Přidejte sůl a pokud chcete, tak i více citronové šťávy, pepř, římský kmín nebo červenou papriku.

Extra tip: Při servírování můžete pokrm ozdobit čerstvým koriandrem, sušenými rajčaty nebo trochou olivového oleje.

Varianty domácího hummusu

Na přípravu domácího hummusu je možné využít i sušenou cizrnu, kterou necháte přes noc namočenou ve vodě s jednou lžičkou jedlé sody. Následně ji minimálně hodinu povařte v čerstvé osolené vodě. Varianta s konzervovanou cizrnou je však rychlejší, pohodlnější a v konečném výsledku také velmi chutná.

Dochuťte domácí hummus bylinkami. Zajímavá je bazalka i petržel. V sezóně zkuste třeba i medvědí česnek. Experimentovat se dá také s kořením. Co takhle kurkuma nebo kari? Pokud chcete domácí hummus připravit trochu jinak, přidejte při mixování sušená rajčata nebo uvařenou červenou řepu.

Co s nálevem z cizrny?

Nálev z konzervované cizrny můžete využít mnoha způsoby. Jedním z nejpopulárnějších je příprava rostlinné šlehačky. Pracujte s ním jako s klasickou smetanou – jednoduše ho vyšlehejte elektrickým šlehačem. Takto zpracovaný nálev využijete nejen při pečení, ale také na ozdobení dezertů nebo nápojů.

Proč vsadit na domácí hummus?

Pokud si potrpíte na zdravou stravu, zřejmě budete muset v regálech obchodů chvíli pátrat, než se vám podaří najít hummus se solidním složením. Mimo éčka se v kupovaném hummusu často nachází i škrob, který má za úkol kaši hezky zahustit. Proto doporučujeme vsadit na domácí hummus. Připravíte ho za 10 minut a za málo peněz si užijete „hodně muziky“.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie

340 kcal

Bílkoviny

10.1 g

Tuky

22.3 g

Sacharidy

20.6 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.