Základní údaje

Recept ze dne

4 prosince, 2022

Čas

10 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

6_porci

Odhad za porci

25 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.

Domácí hummus

Domácí hummus

Hummus je pokrm z cizrny, který se podobá pomazánce, dipu nebo kaši. Vychutnat si ho můžete různými způsoby –⁠ někdo ho miluje namazaný na chleba, jiný si do něj rád namáčí proužky papriky nebo řapíkatého celeru a další si domácí hummus nejvíce užije tradičně, s čerstvou pitou. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Důvodů, proč byste tuto pochoutku měli vyzkoušet i vy, je hned několik. Tradiční domácí hummus se dělá pouze z 5 až 6 ingrediencí, takže je velmi jednoduchý na přípravu. Zároveň je však přímo nabitý živinami. Cizrna totiž obsahuje nejen plno bílkovin, ale i vlákninu, železo, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B. Na domácím hummusu si navíc může pochutnat doopravdy každý. Je vhodný pro vegetariány, vegany, ale má své místo i v bezlepkové dietě.

Základní údaje

Recept ze dne

4 prosince, 2022

Doba přípravy

10 minut

Obtížnost

jednoducha_gl

Množství

6_porci

Odhad za porci

25 Kč
Suroviny k receptu
4
stroužky
800
g
-
podle chuti
Postup
  1. Do mísy si připravte konzervovanou cizrnu včetně poloviny nálevu. Zbytek nálevu si můžete uchovat na později. Své využití má v mnoha vegetariánských a veganských receptech.
  2. Přidejte 4 stroužky oloupaného česneku, 8 lžic tahini pasty, 10 lžic panenského olivového oleje, sůl a šťávu z jednoho citronu. Vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Měla by vzniknout hladká směs. Je-li moc hustá, přidejte trochu olivového oleje nebo zbylého nálevu.
  3. Na závěr domácí hummus dochuťte. Přidejte sůl a pokud chcete, tak i více citronové šťávy, pepř, římský kmín nebo červenou papriku.

Extra tip: Při servírování můžete pokrm ozdobit čerstvým koriandrem, sušenými rajčaty nebo trochou olivového oleje.

Varianty domácího hummusu

Na přípravu domácího hummusu je možné využít i sušenou cizrnu, kterou necháte přes noc namočenou ve vodě s jednou lžičkou jedlé sody. Následně ji minimálně hodinu povařte v čerstvé osolené vodě. Varianta s konzervovanou cizrnou je však rychlejší, pohodlnější a v konečném výsledku také velmi chutná.

Dochuťte domácí hummus bylinkami. Zajímavá je bazalka i petržel. V sezóně zkuste třeba i medvědí česnek. Experimentovat se dá také s kořením. Co takhle kurkuma nebo kari? Pokud chcete domácí hummus připravit trochu jinak, přidejte při mixování sušená rajčata nebo uvařenou červenou řepu.

Co s nálevem z cizrny?

Nálev z konzervované cizrny můžete využít mnoha způsoby. Jedním z nejpopulárnějších je příprava rostlinné šlehačky. Pracujte s ním jako s klasickou smetanou – jednoduše ho vyšlehejte elektrickým šlehačem. Takto zpracovaný nálev využijete nejen při pečení, ale také na ozdobení dezertů nebo nápojů.

Proč vsadit na domácí hummus?

Pokud si potrpíte na zdravou stravu, zřejmě budete muset v regálech obchodů chvíli pátrat, než se vám podaří najít hummus se solidním složením. Mimo éčka se v kupovaném hummusu často nachází i škrob, který má za úkol kaši hezky zahustit. Proto doporučujeme vsadit na domácí hummus. Připravíte ho za 10 minut a za málo peněz si užijete „hodně muziky“.

Uložit recept

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

340 kcal

Bílkoviny

10.1 g

Tuky

22.3 g

Sacharidy

20.6 g
Komentáře

Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma