Recept ze dne



Krevety na pánvi s chřestem a avokádem
Jednoduché jídlo, které vás přímo vystřelí na měsíc! Zelený chřest nemusíte vůbec loupat, je křehký a křupavý, na přípravu jednoduchý. Krevety doporučuji loupané a vařené. Vše stačí jen opláchnout a krátce restovat, minimální časová náročnost. Avokádo zralé, aby se dobře rozmačkalo. Jako přílohu můžete volit francouzskou bagetu, kdo z nějakého důvodu nemůže, použije jinou přílohu dle svých preferencí.

-
Důkladně opláchneme krevety a chřest. Chřest uchopíme za dolní polovinu konce a ohneme. Tam kde je tvrdý a dřevnatý tak se zlomí.
-
Nakrájíme si cibuli na proužky (půlměsíčky), stroužky česneku a petrželku na drobno.
-
Avokádo rozpůlíme a lžící vyškrábneme do misky, rozmačkáme. Přidáme pokrájená cherry rajčátka, olivový olej, zakápneme citrónem, špetka soli a pepře.
-
Velkou lžíci avokáda rozmázneme na talíř jako základ pro uložení chřestu.
-
Na pánvi osmahneme chřest na másle, zlehka osolíme a opepříme, odložíme na avokádo připravené na talíři.
-
Do pánve po chřestu dáme restovat cibulku, česnek, krevety a na drobno pokrájenou petrželku, zakápneme chilli olivovým olejem a citrónem.
-
Krevety poklademe mezi chřest, zakápneme výpekem z pánve.
-
Francouzskou bagetu pokrájíme a dáme nahřát do pánve po krevetách.

Zajímavosti
Díky vysokému obsahu vody je chřest nízkokalorickou zeleninou. Obsahuje velké množství cenných minerálních látek (draslík, vápník a hořčík) a vitaminů (B1, B2 a kyselinu listovou).
Krevety obsahují také vitamíny A, B, C, D, E a K a kyselinu listovou. Další obsažené látky jsou například železo, jód, vápník a hořčík. Vedle toho obsahují hodně bílkovin a málo kalorií.
Avokádo obsahuje velké množství zdravého tuku a vitamínů! Proto má vyšší kalorickou hodnotu, ale přitom pomáhá odbourávat náš tuk a snižuje celkovou hodnotu cholesterolu v krvi. Avokádo snižuje pocit sytosti, hodí se dokonale ke krevetám a chřestu a zároveň krásně doplní nízkokalorický příjem.
Kdo si hlídá Low Carb / nízkosacharidové stravování nebo má alergii na lepek, nahradí přílohu ve formě francouzské bagety vhodnější variantou.
Bon Appétit!
Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na…
Nejrůznější sušenky se hodí snad pro každou příležitost,…
Vcelku obyčejná, avšak ne příliš známá, zapékaná pomazánka…
Podzim je bez pochyby spjat i s nejrůznějšími…
Hledáte typ na rychlý oběd, anebo večeři? Co…
Řadíte se mezi milovníky kokosu, avšak nemáte zrovna…
Rychle, zdravě a chutně. Tak se dají připravit…
Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se…