Recept ze dne
Krevety na pánvi s chřestem a avokádem
Jednoduché jídlo, které vás přímo vystřelí na měsíc! Zelený chřest nemusíte vůbec loupat, je křehký a křupavý, na přípravu jednoduchý. Krevety doporučuji loupané a vařené. Vše stačí jen opláchnout a krátce restovat, minimální časová náročnost. Avokádo zralé, aby se dobře rozmačkalo. Jako přílohu můžete volit francouzskou bagetu, kdo z nějakého důvodu nemůže, použije jinou přílohu dle svých preferencí.
-
Důkladně opláchneme krevety a chřest. Chřest uchopíme za dolní polovinu konce a ohneme. Tam kde je tvrdý a dřevnatý tak se zlomí.
-
Nakrájíme si cibuli na proužky (půlměsíčky), stroužky česneku a petrželku na drobno.
-
Avokádo rozpůlíme a lžící vyškrábneme do misky, rozmačkáme. Přidáme pokrájená cherry rajčátka, olivový olej, zakápneme citrónem, špetka soli a pepře.
-
Velkou lžíci avokáda rozmázneme na talíř jako základ pro uložení chřestu.
-
Na pánvi osmahneme chřest na másle, zlehka osolíme a opepříme, odložíme na avokádo připravené na talíři.
-
Do pánve po chřestu dáme restovat cibulku, česnek, krevety a na drobno pokrájenou petrželku, zakápneme chilli olivovým olejem a citrónem.
-
Krevety poklademe mezi chřest, zakápneme výpekem z pánve.
-
Francouzskou bagetu pokrájíme a dáme nahřát do pánve po krevetách.
Zajímavosti
Díky vysokému obsahu vody je chřest nízkokalorickou zeleninou. Obsahuje velké množství cenných minerálních látek (draslík, vápník a hořčík) a vitaminů (B1, B2 a kyselinu listovou).
Krevety obsahují také vitamíny A, B, C, D, E a K a kyselinu listovou. Další obsažené látky jsou například železo, jód, vápník a hořčík. Vedle toho obsahují hodně bílkovin a málo kalorií.
Avokádo obsahuje velké množství zdravého tuku a vitamínů! Proto má vyšší kalorickou hodnotu, ale přitom pomáhá odbourávat náš tuk a snižuje celkovou hodnotu cholesterolu v krvi. Avokádo snižuje pocit sytosti, hodí se dokonale ke krevetám a chřestu a zároveň krásně doplní nízkokalorický příjem.
Kdo si hlídá Low Carb / nízkosacharidové stravování nebo má alergii na lepek, nahradí přílohu ve formě francouzské bagety vhodnější variantou.
Bon Appétit!
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…