Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Krůtí maso na houbách
Potřebujete obměnit tradiční fitness jídelníček? Kupte místo kuřecích prsou krůtí a přidejte houbovou omáčku. Možná to bude pokrm trochu vydatnější, ale nikde není psáno, že musíte stále počítat každou kalorii.
Říká se o nás, že jsme národ houbařů. Takže přicházíme s houbovým receptem. A máme alternativu i pro ty, kteří ve lese neuspěli – místo hříbků klidně použijte kupované žampiony. Ideálně ty se zvýšeným podílem vitaminu D (ty běžným způsobem uměle pěstované vitamin D v dostatečném množství většinou neobsahují). Houby jsou prakticky jediným rostlinným zdrojem vitaminu D a zajímavé je, že sušením na slunci obsah tohoto cenného vitaminu ještě navýšíte.
Ps. Můžete použít žampiony, hříbky…prostě houby podle své chuti, nikoliv výhradně lišky uvedené v soupisu surovin.
- Krůtí maso očistěte, osolte a můžete i trochu opepřit. Poté ho orestujte z obou stran na kvalitní pánvi s minimem tuku.
- Zatímco se vám restuje maso, můžete začít pracovat na omáčce. Houby očistěte a nakrájejte.
- V hlubší pánvičce je osmahněte na rozpuštěném másle, po pár minutách přidejte nakrájenou cibulku.
- Podlijte vývarem a povařte asi 10 minut.
- Vedle v menším hrnečku si připravte světlou jíšku z másla a hladké mouky, tu pak přidejte k omáčce. Vše dobře promíchejte a ještě asi 5 minut povařte.
- Nakonec přidejte do omáčky tymián.
- Hotové plátky masa servírujte s houbovou omáčkou a kdo nemusí hlídat sacharidy, může přidat rýži.
Když nevíte, jak se dělá jíška…
…potřebujete znát základní pravidlo – a to, že tolik, kolik použijete mouky, potřebujete také tuku. Takže na jednu lžíci mouky, připadne lžíce másla. Máslo rozehřejete v hrnku a do něj nasypete mouku, kterou ihned začnete míchat. Měli byste směs takto míchat ve svižném tempu asi minutu, ideálně už při nižší teplotě. Světlá jíška je hotová během minutky a opatrně ji vmícháte do omáčky. Jestli se bojíte, že vám v omáčce zůstanou hrudky, přidávejte ji přes cedník, kterým jíšku prolisujete.
Pro houby do lesa nebo do obchodu?
Záleží samozřejmě především na vašich možnostech. V lese byste každopádně měli sbírat zásadně ty druhy hub, které bezpečně poznáte.
A pryč jsou doby, kdy se na pultech obchodu daly sehnat výhradně žampiony. Dnes je nabídka široká, zahrnuje i tradiční lesní druhy, dále například hlívu ústřičnou či houby používané v čínské kuchyni.
Pro houby obecně platí, že začerstva vyžadují opravdu kvalitní skladování a měli byste je zpracovat co nejrychleji. Důležitá je i patřičná tepelná úprava, protože syrové mohou způsobit trávicí obtíže.
Kombinací výživných nízkokalorických hub a kvalitních bílkovin ve formě bílého masa získáváte pokrm, který splňuje nároky kladené na fitness stravování. Jíškou zahuštěná omáčka možná vzbudí v ortodoxních dietářích oprávněné pochyby, ale jednou za čas je vhodné tělo nastartovat kaloričtějším jídlem, aby metabolismus nabral potřebnou rychlost. Takže si pochutnejte bez výčitek svědomí.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…