Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

50 minut

Obtížnost

Střední

Množství

2 porce

Odhad ceny za porci

80 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Krůtí maso na houbách

Krůtí maso na houbách
Krůtí maso na houbách

Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

50 minut

Obtížnost

Střední

Množství

2 porce

Odhad ceny za porci

80 Kč

Suroviny k receptu

Potřebujete obměnit tradiční fitness jídelníček? Kupte místo kuřecích prsou krůtí a přidejte houbovou omáčku. Možná to bude pokrm trochu vydatnější, ale nikde není psáno, že musíte stále počítat každou kalorii.

Říká se o nás, že jsme národ houbařů. Takže přicházíme s houbovým receptem. A máme alternativu i pro ty, kteří ve lese neuspěli – místo hříbků klidně použijte kupované žampiony. Ideálně ty se zvýšeným podílem vitaminu D (ty běžným způsobem uměle pěstované vitamin D v dostatečném množství většinou neobsahují). Houby jsou prakticky jediným rostlinným zdrojem vitaminu D a zajímavé je, že sušením na slunci obsah tohoto cenného vitaminu ještě navýšíte.

Ps. Můžete použít žampiony, hříbky…prostě houby podle své chuti, nikoliv výhradně lišky uvedené v soupisu surovin.

Postup

  1. Krůtí maso očistěte, osolte a můžete i trochu opepřit. Poté ho orestujte z obou stran na kvalitní pánvi s minimem tuku.
  2. Zatímco se vám restuje maso, můžete začít pracovat na omáčce. Houby očistěte a nakrájejte.
  3. V hlubší pánvičce je osmahněte na rozpuštěném másle, po pár minutách přidejte nakrájenou cibulku.
  4. Podlijte vývarem a povařte asi 10 minut.
  5. Vedle v menším hrnečku si připravte světlou jíšku z másla a hladké mouky, tu pak přidejte k omáčce. Vše dobře promíchejte a ještě asi 5 minut povařte.
  6. Nakonec přidejte do omáčky tymián.
  7. Hotové plátky masa servírujte s houbovou omáčkou a kdo nemusí hlídat sacharidy, může přidat rýži.

Když nevíte, jak se dělá jíška…

…potřebujete znát základní pravidlo – a to, že tolik, kolik použijete mouky, potřebujete také tuku. Takže na jednu lžíci mouky, připadne lžíce másla. Máslo rozehřejete v hrnku a do něj nasypete mouku, kterou ihned začnete míchat. Měli byste směs takto míchat ve svižném tempu asi minutu, ideálně už při nižší teplotě. Světlá jíška je hotová během minutky a opatrně ji vmícháte do omáčky. Jestli se bojíte, že vám v omáčce zůstanou hrudky, přidávejte ji přes cedník, kterým jíšku prolisujete.

Pro houby do lesa nebo do obchodu?

Záleží samozřejmě především na vašich možnostech. V lese byste každopádně měli sbírat zásadně ty druhy hub, které bezpečně poznáte.

A pryč jsou doby, kdy se na pultech obchodu daly sehnat výhradně žampiony. Dnes je nabídka široká, zahrnuje i tradiční lesní druhy, dále například hlívu ústřičnou či houby používané v čínské kuchyni.

Pro houby obecně platí, že začerstva vyžadují opravdu kvalitní skladování a měli byste je zpracovat co nejrychleji. Důležitá je i patřičná tepelná úprava, protože syrové mohou způsobit trávicí obtíže.

Kombinací výživných nízkokalorických hub a kvalitních bílkovin ve formě bílého masa získáváte pokrm, který splňuje nároky kladené na fitness stravování. Jíškou zahuštěná omáčka možná vzbudí v ortodoxních dietářích oprávněné pochyby, ale jednou za čas je vhodné tělo nastartovat kaloričtějším jídlem, aby metabolismus nabral potřebnou rychlost. Takže si pochutnejte bez výčitek svědomí.

5/5 - (3 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.