Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Čas

18 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

90 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Lahodné domácí sušené maso

Svačinka, která je opravdu výživná a také chutná? Tou může být právě sušené maso. Troufnete si jej připravit i sami doma? S tímto receptem to pro vás zajisté nebude žádný oříšek. 

Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Doba přípravy

18 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

90 Kč
Postup
  • Začneme tím, že celý kus masa vložíme do mrazáku a necháme jej tam zčásti ztuhnout. Průběžně však hlídáme, aby maso neztuhlo příliš - po vytažení by mělo jít krásně krájet na plátky.
  • Mezitím si v misce připravíme marinádu, kdy smícháme worcester, sójovou omáčku, med, prolisovaný česnek a ostatní koření.
  • "Polotuhé" maso vytáhneme z mrazáku a začneme jej krájet na plátky o tloušťce zhruba 3-5 mm.
  • Takto nakrájené plátky vložíme do připravené marinády a prohněteme. Necháme odpočívat zhruba 2 hodiny.
  • Po uplynutí času maso necháme v marinádě i nadále, avšak zalijeme jej jablečným octem, a sice tak, aby bylo ponořené. Díky tomu nebude maso po usušení tuhé. Necháme opět odpočívat, a to alespoň 6 hodin.
  • Po uplynutí uvedené doby maso osušíme utěrkou, aby nebylo příliš mokré.
  • Takto připravené maso vložíme do sušičky a sušíme při 65 - 70 °C po dobu zhruba 8 hodin.

Extra tipy pro recept domácí sušené maso

Domácí sušené maso je skvělá pochoutka, a když jej připravujete doma, můžete si upravit chuť podle svých představ. Zde je několik tipů, jak si vylepšit recept na domácí sušené maso:

  1. Výběr masa: Ideální je volba masa s minimálním množstvím tuku, protože tuk se může zkažením rychleji. Hovězí svíčková nebo roštěnec je oblíbenou volbou.

  2. Marináda: Experimentujte s různými druhy marinád. Můžete vyzkoušet směs sojové omáčky, česneku, hnědého cukru, červené papriky a vody. Pro exotický dotek zkuste přidat teriyaki omáčku nebo srirachu.

  3. Koření: Kromě tradičního solení a opepření zkuste přidat koriandr, papriku, cayennský pepř nebo dýňová semínka pro odlišnou chuť.

  4. Způsob sušení: Můžete použít sušičku na ovoce, troubu nastavenou na velmi nízkou teplotu nebo maso nechat větrat venku (pokud žijete v suchém a chladném klimatu). Každá metoda dá masu jinou konzistenci a chuť.

  5. Skříňky: Pokud máte zájem o tradiční metodu sušení, můžete si postavit speciální skříňku pro sušení masa. Ujistěte se, že je dobře větraná, aby maso rychle vyschlo.

  6. Doba sušení: V závislosti na způsobu sušení a tloušťce plátků masa může sušení trvat od několika hodin do několika dní. Je důležité pravidelně kontrolovat konzistenci masa.

  7. Úložiště: Až bude maso suché, uchovejte ho v uzavíratelných sáčcích nebo nádobách v chladném a temném místě. Pro delší skladování můžete maso vakuově zabalit.

  8. Použití sušeného masa: Kromě klasického konzumu jako snacku můžete sušené maso použít i jako přísadu do polévek, těstovin nebo salátů.

Doufám, že vám tyto tipy pomohou vylepšit vaše domácí sušené maso!

Uložit recept

Ohodnoťte tento článek/recept
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

311 kcal

Bílkoviny

52 g

Tuky

9 g

Sacharidy

5 g
Komentáře

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma