Recept ze dne


Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Lahodné domácí sušené maso
Svačinka, která je opravdu výživná a také chutná? Tou může být právě sušené maso. Troufnete si jej připravit i sami doma? S tímto receptem to pro vás zajisté nebude žádný oříšek.

- Začneme tím, že celý kus masa vložíme do mrazáku a necháme jej tam zčásti ztuhnout. Průběžně však hlídáme, aby maso neztuhlo příliš - po vytažení by mělo jít krásně krájet na plátky.
- Mezitím si v misce připravíme marinádu, kdy smícháme worcester, sójovou omáčku, med, prolisovaný česnek a ostatní koření.
- "Polotuhé" maso vytáhneme z mrazáku a začneme jej krájet na plátky o tloušťce zhruba 3-5 mm.
- Takto nakrájené plátky vložíme do připravené marinády a prohněteme. Necháme odpočívat zhruba 2 hodiny.
- Po uplynutí času maso necháme v marinádě i nadále, avšak zalijeme jej jablečným octem, a sice tak, aby bylo ponořené. Díky tomu nebude maso po usušení tuhé. Necháme opět odpočívat, a to alespoň 6 hodin.
- Po uplynutí uvedené doby maso osušíme utěrkou, aby nebylo příliš mokré.
- Takto připravené maso vložíme do sušičky a sušíme při 65 - 70 °C po dobu zhruba 8 hodin.

Extra tipy pro recept domácí sušené maso
Domácí sušené maso je skvělá pochoutka, a když jej připravujete doma, můžete si upravit chuť podle svých představ. Zde je několik tipů, jak si vylepšit recept na domácí sušené maso:
-
Výběr masa: Ideální je volba masa s minimálním množstvím tuku, protože tuk se může zkažením rychleji. Hovězí svíčková nebo roštěnec je oblíbenou volbou.
-
Marináda: Experimentujte s různými druhy marinád. Můžete vyzkoušet směs sojové omáčky, česneku, hnědého cukru, červené papriky a vody. Pro exotický dotek zkuste přidat teriyaki omáčku nebo srirachu.
-
Koření: Kromě tradičního solení a opepření zkuste přidat koriandr, papriku, cayennský pepř nebo dýňová semínka pro odlišnou chuť.
-
Způsob sušení: Můžete použít sušičku na ovoce, troubu nastavenou na velmi nízkou teplotu nebo maso nechat větrat venku (pokud žijete v suchém a chladném klimatu). Každá metoda dá masu jinou konzistenci a chuť.
-
Skříňky: Pokud máte zájem o tradiční metodu sušení, můžete si postavit speciální skříňku pro sušení masa. Ujistěte se, že je dobře větraná, aby maso rychle vyschlo.
-
Doba sušení: V závislosti na způsobu sušení a tloušťce plátků masa může sušení trvat od několika hodin do několika dní. Je důležité pravidelně kontrolovat konzistenci masa.
-
Úložiště: Až bude maso suché, uchovejte ho v uzavíratelných sáčcích nebo nádobách v chladném a temném místě. Pro delší skladování můžete maso vakuově zabalit.
-
Použití sušeného masa: Kromě klasického konzumu jako snacku můžete sušené maso použít i jako přísadu do polévek, těstovin nebo salátů.
Doufám, že vám tyto tipy pomohou vylepšit vaše domácí sušené maso!
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na…
Nejrůznější sušenky se hodí snad pro každou příležitost,…
Vcelku obyčejná, avšak ne příliš známá, zapékaná pomazánka…
Podzim je bez pochyby spjat i s nejrůznějšími…
Hledáte typ na rychlý oběd, anebo večeři? Co…
Řadíte se mezi milovníky kokosu, avšak nemáte zrovna…
Rychle, zdravě a chutně. Tak se dají připravit…
Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se…