Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Čas

18 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

90 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Lahodné domácí sušené maso

Svačinka, která je opravdu výživná a také chutná? Tou může být právě sušené maso. Troufnete si jej připravit i sami doma? S tímto receptem to pro vás zajisté nebude žádný oříšek. 

Základní údaje

Recept ze dne

17 října, 2023

Doba přípravy

18 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

90 Kč
Postup
  • Začneme tím, že celý kus masa vložíme do mrazáku a necháme jej tam zčásti ztuhnout. Průběžně však hlídáme, aby maso neztuhlo příliš - po vytažení by mělo jít krásně krájet na plátky.
  • Mezitím si v misce připravíme marinádu, kdy smícháme worcester, sójovou omáčku, med, prolisovaný česnek a ostatní koření.
  • "Polotuhé" maso vytáhneme z mrazáku a začneme jej krájet na plátky o tloušťce zhruba 3-5 mm.
  • Takto nakrájené plátky vložíme do připravené marinády a prohněteme. Necháme odpočívat zhruba 2 hodiny.
  • Po uplynutí času maso necháme v marinádě i nadále, avšak zalijeme jej jablečným octem, a sice tak, aby bylo ponořené. Díky tomu nebude maso po usušení tuhé. Necháme opět odpočívat, a to alespoň 6 hodin.
  • Po uplynutí uvedené doby maso osušíme utěrkou, aby nebylo příliš mokré.
  • Takto připravené maso vložíme do sušičky a sušíme při 65 - 70 °C po dobu zhruba 8 hodin.

Extra tipy pro recept domácí sušené maso

Domácí sušené maso je skvělá pochoutka, a když jej připravujete doma, můžete si upravit chuť podle svých představ. Zde je několik tipů, jak si vylepšit recept na domácí sušené maso:

  1. Výběr masa: Ideální je volba masa s minimálním množstvím tuku, protože tuk se může zkažením rychleji. Hovězí svíčková nebo roštěnec je oblíbenou volbou.

  2. Marináda: Experimentujte s různými druhy marinád. Můžete vyzkoušet směs sojové omáčky, česneku, hnědého cukru, červené papriky a vody. Pro exotický dotek zkuste přidat teriyaki omáčku nebo srirachu.

  3. Koření: Kromě tradičního solení a opepření zkuste přidat koriandr, papriku, cayennský pepř nebo dýňová semínka pro odlišnou chuť.

  4. Způsob sušení: Můžete použít sušičku na ovoce, troubu nastavenou na velmi nízkou teplotu nebo maso nechat větrat venku (pokud žijete v suchém a chladném klimatu). Každá metoda dá masu jinou konzistenci a chuť.

  5. Skříňky: Pokud máte zájem o tradiční metodu sušení, můžete si postavit speciální skříňku pro sušení masa. Ujistěte se, že je dobře větraná, aby maso rychle vyschlo.

  6. Doba sušení: V závislosti na způsobu sušení a tloušťce plátků masa může sušení trvat od několika hodin do několika dní. Je důležité pravidelně kontrolovat konzistenci masa.

  7. Úložiště: Až bude maso suché, uchovejte ho v uzavíratelných sáčcích nebo nádobách v chladném a temném místě. Pro delší skladování můžete maso vakuově zabalit.

  8. Použití sušeného masa: Kromě klasického konzumu jako snacku můžete sušené maso použít i jako přísadu do polévek, těstovin nebo salátů.

Doufám, že vám tyto tipy pomohou vylepšit vaše domácí sušené maso!

Uložit recept

Ohodnoťte tento článek/recept
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

311 kcal

Bílkoviny

52 g

Tuky

9 g

Sacharidy

5 g
Komentáře

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Další recepty

Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na…

Nejrůznější sušenky se hodí snad pro každou příležitost,…

Vcelku obyčejná, avšak ne příliš známá, zapékaná pomazánka…

Podzim je bez pochyby spjat i s nejrůznějšími…

Hledáte typ na rychlý oběd, anebo večeři? Co…

Řadíte se mezi milovníky kokosu, avšak nemáte zrovna…

Rychle, zdravě a chutně. Tak se dají připravit…

Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma