Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Mrkvová polévka
Zahřeje už od pohledu, skvěle zasytí, báječně chutná, a i když voní exotickými dálkami, určitě se u vás doma zabydlí.
S podzimem pravidelně přichází doba hustých krémových polévek. Když se vrátíte z procházky promrzlí, je horká polévka ideálním zahřívacím prostředkem. Tu mrkvovou jste možná ještě neochutnali a určitě nebude nouze o skeptické pohledy. Dejte jí ale šanci, v kombinaci s kořením totiž chutná i voní naprosto grandiózně.
- Předehřejte si troubu na 200 °C a velký plech vyložte pečícím papírem.
- Očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev rozprostřete na plech, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Pak pečte zhruba 30 minut, v polovině doby promíchejte. Mrkev by měla mírně zkaramelizovat a změknout.
- Mezitím, co se vám mrkev peče, rozehřejte zbytek olivového oleje ve větším hrnci. Osmahněte na něm cibulku do zlatova a pak přidejte česnek, zázvor, koriandr a kurkumu. Za stálého míchání prohřívejte asi 30 sekund.
- Poté zalijte zeleninovým vývarem, snižte teplotu a zkontrolujte mrkev v troubě. Jakmile bude mrkev upečená, přidejte ji do hrnce, vše prohřejte a rozmixujte ručním mixérem do hladka.
- Nyní do polévky přidejte kokosové mléko, nechte chutě, aby se dobře propojily a můžete servírovat.
- Polévka bude skvělá s čerstvou natí koriandru a opečenými kousky chleba.
Proč mrkev nejdřív upéct?
Pečením dosáhnete toho, že cukry obsažené v mrkvi zkaramelizují, chuť výsledného pokrmu pak bude bohatší a výraznější, než kdybyste mrkev jen povařili. Ano, je to poněkud časově náročnější varianta, ale vyplatí se, uvidíte!
Když netrváte na veganské verzi…
…přidejte do polévky před umixováním lžíci másla. Dosáhnete sametové a dokonale krémové konzistence.
Do ledničky i mrazáku
Krémovou mrkvovou polévku si můžete navařit do zásoby. V lednici vám vydrží bez problémů až pět dní, jednotlivé porce se ale dají dobře zamrazit. Pak si jen včas vyndáte svou porci zdravé mrkvové polévky a krátce ohřejete, dle potřeby můžete naředit vodou nebo zeleninovým vývarem.
Jde to i bez smetany
Zažité pravidlo, že se krémové polévky zahušťují výhradně smetanou, už dávno neplatí. Rychle zjistíte, že i kokosové mléko dokáže vykouzlit skvělou chuť, přičemž polévka bude dietní a současně v souladu s veganskými zásadami. Dětskou verzi připravíte jednoduše tak, že přizpůsobíte množství použitého koření.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…