Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Čas

45 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

35 Kč
Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.
Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

Zahřeje už od pohledu, skvěle zasytí, báječně chutná, a i když voní exotickými dálkami, určitě se u vás doma zabydlí.

S podzimem pravidelně přichází doba hustých krémových polévek. Když se vrátíte z procházky promrzlí, je horká polévka ideálním zahřívacím prostředkem. Tu mrkvovou jste možná ještě neochutnali a určitě nebude nouze o skeptické pohledy. Dejte jí ale šanci, v kombinaci s kořením totiž chutná i voní naprosto grandiózně.

Základní údaje

Recept ze dne

2 září, 2022

Doba přípravy

45 minut

Obtížnost

stredni_gl

Množství

4_porce

Odhad za porci

35 Kč
Postup
  1. Předehřejte si troubu na 200 °C a velký plech vyložte pečícím papírem.
  2. Očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev rozprostřete na plech, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Pak pečte zhruba 30 minut, v polovině doby promíchejte. Mrkev by měla mírně zkaramelizovat a změknout.
  3. Mezitím, co se vám mrkev peče, rozehřejte zbytek olivového oleje ve větším hrnci. Osmahněte na něm cibulku do zlatova a pak přidejte česnek, zázvor, koriandr a kurkumu. Za stálého míchání prohřívejte asi 30 sekund.
  4. Poté zalijte zeleninovým vývarem, snižte teplotu a zkontrolujte mrkev v troubě. Jakmile bude mrkev upečená, přidejte ji do hrnce, vše prohřejte a rozmixujte ručním mixérem do hladka.
  5. Nyní do polévky přidejte kokosové mléko, nechte chutě, aby se dobře propojily a můžete servírovat.
  6. Polévka bude skvělá s čerstvou natí koriandru a opečenými kousky chleba.

Proč mrkev nejdřív upéct?

Pečením dosáhnete toho, že cukry obsažené v mrkvi zkaramelizují, chuť výsledného pokrmu pak bude bohatší a výraznější, než kdybyste mrkev jen povařili. Ano, je to poněkud časově náročnější varianta, ale vyplatí se, uvidíte!

Když netrváte na veganské verzi…

…přidejte do polévky před umixováním lžíci másla. Dosáhnete sametové a dokonale krémové konzistence.

Do ledničky i mrazáku

Krémovou mrkvovou polévku si můžete navařit do zásoby. V lednici vám vydrží bez problémů až pět dní, jednotlivé porce se ale dají dobře zamrazit. Pak si jen včas vyndáte svou porci zdravé mrkvové polévky a krátce ohřejete, dle potřeby můžete naředit vodou nebo zeleninovým vývarem.

Jde to i bez smetany

Zažité pravidlo, že se krémové polévky zahušťují výhradně smetanou, už dávno neplatí. Rychle zjistíte, že i kokosové mléko dokáže vykouzlit skvělou chuť, přičemž polévka bude dietní a současně v souladu s veganskými zásadami. Dětskou verzi připravíte jednoduše tak, že přizpůsobíte množství použitého koření.

Uložit recept

5/5 - (1 hodnocení)
Sdílejte recept s ostatními
Nutriční hodnoty na 100g

Kalorie

265 kcal

Bílkoviny

3 g

Tuky

7 g

Sacharidy

32 g
Komentáře

Katka-Gotzova

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Další recepty

Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…

Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…

Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…

Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…

Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…

Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…

Děti mají rádi ke svačině či k snídani…

Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma