Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

45 minut

Obtížnost

Střední

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

35 Kč

Suroviny k receptu

1
lžíce
1
lžička
1
ks
3
stroužky
1/2
lžičky
1
kg
2
lžíce
1
lžička
1
lžíce

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka
Mrkvová polévka

Základní údaje

Recept ze dne

2.9.22

Doba přípravy

45 minut

Obtížnost

Střední

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

35 Kč

Suroviny k receptu

1
lžíce
1
lžička
1
ks
3
stroužky
1/2
lžičky
1
kg
2
lžíce
1
lžička
1
lžíce

Zahřeje už od pohledu, skvěle zasytí, báječně chutná, a i když voní exotickými dálkami, určitě se u vás doma zabydlí.

S podzimem pravidelně přichází doba hustých krémových polévek. Když se vrátíte z procházky promrzlí, je horká polévka ideálním zahřívacím prostředkem. Tu mrkvovou jste možná ještě neochutnali a určitě nebude nouze o skeptické pohledy. Dejte jí ale šanci, v kombinaci s kořením totiž chutná i voní naprosto grandiózně.

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C a velký plech vyložte pečícím papírem.
  2. Očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev rozprostřete na plech, pokapejte lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Pak pečte zhruba 30 minut, v polovině doby promíchejte. Mrkev by měla mírně zkaramelizovat a změknout.
  3. Mezitím, co se vám mrkev peče, rozehřejte zbytek olivového oleje ve větším hrnci. Osmahněte na něm cibulku do zlatova a pak přidejte česnek, zázvor, koriandr a kurkumu. Za stálého míchání prohřívejte asi 30 sekund.
  4. Poté zalijte zeleninovým vývarem, snižte teplotu a zkontrolujte mrkev v troubě. Jakmile bude mrkev upečená, přidejte ji do hrnce, vše prohřejte a rozmixujte ručním mixérem do hladka.
  5. Nyní do polévky přidejte kokosové mléko, nechte chutě, aby se dobře propojily a můžete servírovat.
  6. Polévka bude skvělá s čerstvou natí koriandru a opečenými kousky chleba.

Proč mrkev nejdřív upéct?

Pečením dosáhnete toho, že cukry obsažené v mrkvi zkaramelizují, chuť výsledného pokrmu pak bude bohatší a výraznější, než kdybyste mrkev jen povařili. Ano, je to poněkud časově náročnější varianta, ale vyplatí se, uvidíte!

Když netrváte na veganské verzi…

…přidejte do polévky před umixováním lžíci másla. Dosáhnete sametové a dokonale krémové konzistence.

Do ledničky i mrazáku

Krémovou mrkvovou polévku si můžete navařit do zásoby. V lednici vám vydrží bez problémů až pět dní, jednotlivé porce se ale dají dobře zamrazit. Pak si jen včas vyndáte svou porci zdravé mrkvové polévky a krátce ohřejete, dle potřeby můžete naředit vodou nebo zeleninovým vývarem.

Jde to i bez smetany

Zažité pravidlo, že se krémové polévky zahušťují výhradně smetanou, už dávno neplatí. Rychle zjistíte, že i kokosové mléko dokáže vykouzlit skvělou chuť, přičemž polévka bude dietní a současně v souladu s veganskými zásadami. Dětskou verzi připravíte jednoduše tak, že přizpůsobíte množství použitého koření.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

1
lžíce
1
lžička
1
ks
3
stroužky
1/2
lžičky
1
kg
2
lžíce
1
lžička
1
lžíce

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.