Recept ze dne

Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Pomazánka z pečených paprik
Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se vám doma kupí papriky? Lečo vám už “leze ušima” a špajz praská ve švech, protože jste papriky zavařili na desítky způsobů? Co si tak ke snídani, svačince či večeři připravit pomazánku z pečených paprik?
- Cibuli i česnek oloupeme a papriky zbavíme "vnitřků", a sice včetně semínek.
- Vše následně nakrájíme na větší plátky či kostky.
- Připravenou zeleninu vložíme do pánve či hrnce a zakápneme olivovým olejem.
- Nyní přichází čas dát nádobu (pozor na plastové uši) se zeleninou do trouby vyhřáté na 220 °C, a to na dobu zhruba 20 - 25 minut.
- Mezitím si můžeme uvařit vejce natvrdo, což trvá zhruba 7 minut. Po vychladnutí jej také oloupeme.
- Upečenou paprikovou směs vložíme do robota, přidáme tvaroh, uvařené vejce a rozmixujeme téměř do hladka.
- Na závěr osolíme a opepříme, zamícháme a můžeme podávat.
Extra tipy pro recept pomazánka z pečených paprik
-
Ořechy: Do pomazánky můžete přidat nasekané ořechy, např. vlašské ořechy nebo piniové oříšky. Dodají křupavost a hloubku chuti.
-
Česnek: Pro intenzivnější chuť přidejte strouhaný česnek nebo česnek v konzervě.
-
Bylinky: Nasekaná čerstvá bazalka, koriandr, nebo petržel může pomazánce dodat osvěžující nádech.
-
Olivový olej: Pro hedvábnou texturu a bohatší chuť přidejte kvalitní extra panenský olivový olej.
-
Kapary: Kapary přidají do pomazánky slaný a pikantní nádech.
-
Chilli: Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte trochu nasekané čerstvé chilli nebo chilli vločky.
-
Sýry: Feta, kozí sýr nebo strouhaný parmezán může být skvělým doplňkem do této pomazánky.
-
Citrus: Trocha čerstvého citronového nebo limetkového šťávy může pomazánce dodat osvěžující kyselost.
-
Jogurt nebo smetana: Pro krémovější texturu můžete přidat trochu řeckého jogurtu nebo smetany.
-
Grilované zeleniny: Kromě paprik můžete přidat i jinou grilovanou zeleninu, jako jsou cukety, baklažány nebo rajčata.
-
Koření: Zkuste přidat trochu kouřeného papriky, kumínu nebo kari koření pro odlišný chuťový profil.
-
Zakysaná smetana nebo majonéza: Pro bohatší a plnější chuť můžete do pomazánky přidat trochu zakysané smetany nebo majonézy.
Dobrou chuť!
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…