Recept ze dne


Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.

Pomazánka z pečených paprik
Máte zahrádku a díky hospodaření na ní se vám doma kupí papriky? Lečo vám už “leze ušima” a špajz praská ve švech, protože jste papriky zavařili na desítky způsobů? Co si tak ke snídani, svačince či večeři připravit pomazánku z pečených paprik?

- Cibuli i česnek oloupeme a papriky zbavíme "vnitřků", a sice včetně semínek.
- Vše následně nakrájíme na větší plátky či kostky.
- Připravenou zeleninu vložíme do pánve či hrnce a zakápneme olivovým olejem.
- Nyní přichází čas dát nádobu (pozor na plastové uši) se zeleninou do trouby vyhřáté na 220 °C, a to na dobu zhruba 20 - 25 minut.
- Mezitím si můžeme uvařit vejce natvrdo, což trvá zhruba 7 minut. Po vychladnutí jej také oloupeme.
- Upečenou paprikovou směs vložíme do robota, přidáme tvaroh, uvařené vejce a rozmixujeme téměř do hladka.
- Na závěr osolíme a opepříme, zamícháme a můžeme podávat.

Extra tipy pro recept pomazánka z pečených paprik
-
Ořechy: Do pomazánky můžete přidat nasekané ořechy, např. vlašské ořechy nebo piniové oříšky. Dodají křupavost a hloubku chuti.
-
Česnek: Pro intenzivnější chuť přidejte strouhaný česnek nebo česnek v konzervě.
-
Bylinky: Nasekaná čerstvá bazalka, koriandr, nebo petržel může pomazánce dodat osvěžující nádech.
-
Olivový olej: Pro hedvábnou texturu a bohatší chuť přidejte kvalitní extra panenský olivový olej.
-
Kapary: Kapary přidají do pomazánky slaný a pikantní nádech.
-
Chilli: Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte trochu nasekané čerstvé chilli nebo chilli vločky.
-
Sýry: Feta, kozí sýr nebo strouhaný parmezán může být skvělým doplňkem do této pomazánky.
-
Citrus: Trocha čerstvého citronového nebo limetkového šťávy může pomazánce dodat osvěžující kyselost.
-
Jogurt nebo smetana: Pro krémovější texturu můžete přidat trochu řeckého jogurtu nebo smetany.
-
Grilované zeleniny: Kromě paprik můžete přidat i jinou grilovanou zeleninu, jako jsou cukety, baklažány nebo rajčata.
-
Koření: Zkuste přidat trochu kouřeného papriky, kumínu nebo kari koření pro odlišný chuťový profil.
-
Zakysaná smetana nebo majonéza: Pro bohatší a plnější chuť můžete do pomazánky přidat trochu zakysané smetany nebo majonézy.
Dobrou chuť!
Maminka na rodičovské dovolené, která se snaží vařit chutně a zdravě pro celou rodinu.
Nejen milovníci čokoládových dezertů si velmi pochutnají na…
Nejrůznější sušenky se hodí snad pro každou příležitost,…
Vcelku obyčejná, avšak ne příliš známá, zapékaná pomazánka…
Podzim je bez pochyby spjat i s nejrůznějšími…
Hledáte typ na rychlý oběd, anebo večeři? Co…
Řadíte se mezi milovníky kokosu, avšak nemáte zrovna…
Rychle, zdravě a chutně. Tak se dají připravit…
Sezóna cuket je již téměř za námi, avšak…