Základní údaje

Recept ze dne

30.10.22

Doba přípravy

80 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

50 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie

290 kcal

Bílkoviny

52 g

Tuky

8 g

Sacharidy

0 g

O autorovi

Katka-Gotzova
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozic...

Katka Götzová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vepřová pečeně – recept na zdravou verzi

Vepřová pečeně

Základní údaje

Recept ze dne

30.10.22

Doba přípravy

80 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

50 Kč

Suroviny k receptu

Knedlo-zelo-vepřo se na přední příčky dietních pokrmů ve své tradiční verzi rozhodně neprobojuje. Bohužel tahle česká „klasika“ ocejchovala vepřové maso jako tučné a nezdravé. Je na čase mu dát šanci, kterou si zaslouží.

Kdo si z dětství pamatuje pečený bůček nebo krkovici, jednoduše prorostlé maso plovoucí v omastku, určitě nemá vepřové spojené s dietním stravováním. Stačí ale použít správný kousek masa a vykouzlíte pokrm, který si bude se zdravým životním stylem rozumět.

Postup

  • Rozehřejte troubu na 150 °C.
  • Z masa odstraňte viditelný tuk, posolte ho a přidejte kmín.
  • Ideální je maso určené na pečení převázat přírodním provázkem, získáte pravidelný tvar (váleček), který se bude lépe propékat. Jednoduše maso omotejte tak, aby vzdálenost mezi provázky byla cca 2-3 cm.
  • Kvalitní pánev rozehřejte (bez tuku) a opečte na ní takto připravené maso ze všech stran. Pečeně by měla mít po celém povrchu zlatavou barvu.
  • Takto osmahnuté maso dejte stranou a na tuku, který se na pánvi uvolnil orestujte nakrájenou cibuli a česnek.
  • Cibuli a česnek z pánve přendejte i s uvolněným tukem do pekáčku a navrch položte maso. Můžete podlít ještě trochou vody, ale maso by nemělo ve vodě „plavat“.
  • Pekáček s masem vložte do rozehřáté trouby a pečte 5-10 minut při původní teplotě.
  • Pak maso párkrát přelijte šťávou z pekáčku, snižte teplotu na 120 °C a ještě dalších 50 minut pečte za občasného polévání šťávou. Díky pečení při nižší teplotě se maso nevysuší.
  • Před koncem pečení nechte na mase rozpustit lžíci másla – dobře ho rozetřete po povrchu.
  • Z hotového masa sundejte provázek a nakrájejte ho na plátky.
  • Podávejte s bramborem, bramborovou kaší, vyzkoušet můžete i low-carb knedlík. Výborná bude k pečenému masu také dušená či čerstvá zelenina.

Proč se nebát vepřového

V první řadě proto, že jde o zdroj kvalitních bílkovin, vitaminů skupiny B a z minerálů zinku či draslíku. Je to ideální volba pro ty, kteří mají alergii na kuřecí či obecně drůbeží maso.

Správná volba především

Obsah tuku se v jednotlivých částech vepřového masa poměrně hodně liší. Vybírejte proto vždy libové kousky z té části, která si na tuky moc nepotrpí. V praxi to znamená, že jednoznačně nejméně tučná je vepřová panenka (4 g tuku ve 100 gramech syrového masa), následuje vepřová pečeně se 4,5 gramy tuku, kýta (7 g) a pak už se u vepřové plece dostáváme na 10 g a v případě krkovice je to 16 gramů tuku. Pro srovnání mají kuřecí prsa bez kůže ve stejném množství masa 1 gram tuku, stehno bez kůže 7 gramů, s kůží pak 14 gramů.

S kostí nebo bez

Jestli si s nákupem správného kousku vepřového masa nejste vůbec jistí, máme pro vás pár dobrých tipů.

  • Panenka je dost možná pro řadu z vás cenově špatně dostupná, proto i v receptu volíme vepřovou pečeni, tedy pruh masa podél páteře.
  • Pokud se pečeně prodává s kostí, najdete ji pod názvem kotleta. A klidně můžete i k pečení použít kousek s kostí. Zajistí totiž silnou, voňavou šťávu. Uděláte ale lépe, když kost před tepelnou úpravou odříznete a položíte ji na pekáčku pod maso.

Pár užitečných rad

  • z masa před pečením odstraňte veškerý viditelný tuk a dbejte na to, kolik tuku a jakého použijete při přípravě;
  • nejde nakonec jen o samotné maso, ale také o přílohu, kterou zvolíte. Kombinace bramborového knedlíku a zelí zahuštěného jíškou je samozřejmě zcela odlišná od toho, když si k plátku pečeného vepřového masa dáte vařené brambory a zeleninu.
Ohodnoťte tento článek/recept

Nutriční hodnoty

Kalorie

290 kcal

Bílkoviny

52 g

Tuky

8 g

Sacharidy

0 g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Vyhledávání

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.