Recept ze dne

Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.

Vepřová pečeně – recept na zdravou verzi
Knedlo-zelo-vepřo se na přední příčky dietních pokrmů ve své tradiční verzi rozhodně neprobojuje. Bohužel tahle česká „klasika“ ocejchovala vepřové maso jako tučné a nezdravé. Je na čase mu dát šanci, kterou si zaslouží.
Kdo si z dětství pamatuje pečený bůček nebo krkovici, jednoduše prorostlé maso plovoucí v omastku, určitě nemá vepřové spojené s dietním stravováním. Stačí ale použít správný kousek masa a vykouzlíte pokrm, který si bude se zdravým životním stylem rozumět.
- Rozehřejte troubu na 150 °C.
- Z masa odstraňte viditelný tuk, posolte ho a přidejte kmín.
- Ideální je maso určené na pečení převázat přírodním provázkem, získáte pravidelný tvar (váleček), který se bude lépe propékat. Jednoduše maso omotejte tak, aby vzdálenost mezi provázky byla cca 2-3 cm.
- Kvalitní pánev rozehřejte (bez tuku) a opečte na ní takto připravené maso ze všech stran. Pečeně by měla mít po celém povrchu zlatavou barvu.
- Takto osmahnuté maso dejte stranou a na tuku, který se na pánvi uvolnil orestujte nakrájenou cibuli a česnek.
- Cibuli a česnek z pánve přendejte i s uvolněným tukem do pekáčku a navrch položte maso. Můžete podlít ještě trochou vody, ale maso by nemělo ve vodě „plavat“.
- Pekáček s masem vložte do rozehřáté trouby a pečte 5-10 minut při původní teplotě.
- Pak maso párkrát přelijte šťávou z pekáčku, snižte teplotu na 120 °C a ještě dalších 50 minut pečte za občasného polévání šťávou. Díky pečení při nižší teplotě se maso nevysuší.
- Před koncem pečení nechte na mase rozpustit lžíci másla – dobře ho rozetřete po povrchu.
- Z hotového masa sundejte provázek a nakrájejte ho na plátky.
- Podávejte s bramborem, bramborovou kaší, vyzkoušet můžete i low-carb knedlík. Výborná bude k pečenému masu také dušená či čerstvá zelenina.
Proč se nebát vepřového
V první řadě proto, že jde o zdroj kvalitních bílkovin, vitaminů skupiny B a z minerálů zinku či draslíku. Je to ideální volba pro ty, kteří mají alergii na kuřecí či obecně drůbeží maso.
Správná volba především
Obsah tuku se v jednotlivých částech vepřového masa poměrně hodně liší. Vybírejte proto vždy libové kousky z té části, která si na tuky moc nepotrpí. V praxi to znamená, že jednoznačně nejméně tučná je vepřová panenka (4 g tuku ve 100 gramech syrového masa), následuje vepřová pečeně se 4,5 gramy tuku, kýta (7 g) a pak už se u vepřové plece dostáváme na 10 g a v případě krkovice je to 16 gramů tuku. Pro srovnání mají kuřecí prsa bez kůže ve stejném množství masa 1 gram tuku, stehno bez kůže 7 gramů, s kůží pak 14 gramů.
S kostí nebo bez
Jestli si s nákupem správného kousku vepřového masa nejste vůbec jistí, máme pro vás pár dobrých tipů.
- Panenka je dost možná pro řadu z vás cenově špatně dostupná, proto i v receptu volíme vepřovou pečeni, tedy pruh masa podél páteře.
- Pokud se pečeně prodává s kostí, najdete ji pod názvem kotleta. A klidně můžete i k pečení použít kousek s kostí. Zajistí totiž silnou, voňavou šťávu. Uděláte ale lépe, když kost před tepelnou úpravou odříznete a položíte ji na pekáčku pod maso.
Pár užitečných rad
- z masa před pečením odstraňte veškerý viditelný tuk a dbejte na to, kolik tuku a jakého použijete při přípravě;
- nejde nakonec jen o samotné maso, ale také o přílohu, kterou zvolíte. Kombinace bramborového knedlíku a zelí zahuštěného jíškou je samozřejmě zcela odlišná od toho, když si k plátku pečeného vepřového masa dáte vařené brambory a zeleninu.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…