Recept ze dne
Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.
Arašídová omáčka s kuřecím masem a rýží
Proč byste arašídovou omáčku s kuřecím masem a rýží rozhodně měli vyzkoušet? Když pomineme výbornou krémovou chuť, musíme vyzdvihnout také jednoduchost přípravy a skvělé složení hlavní suroviny – arašídů. Sice o nich koluje spousta mýtů, ale ve skutečnosti je v arašídech plno prospěšných látek.
Arašídy jsou pro svůj bohatý obsah bílkovin, mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin často využívány v jídelníčcích fitness nadšenců. Určitě se však vyplatí dát jim šanci i v rámci běžného zdravého stravování. Obsahují totiž vitamíny skupiny B, antioxidanty a minerály (železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor). Navíc krásně zasytí, takže v menším množství mohou figurovat také v redukční dietě. Arašídy zkrátka mají své výhody a je na čase jich naplno využít – pojďme se tedy pustit do přípravy arašídové omáčky!
- V hlubší pánvi nebo v hrnci si na ghí (přepuštěném másle) opražíme nasekanou cibuli.
- Přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a opečeme dozlatova.
- Vlijeme kokosové mléko, sójovou omáčku, trochu kokosového oleje a doplníme arašídovým máslem. Osolíme a opepříme. V této fázi můžeme také přidat prolisovaný česnek, kousek zázvoru nebo trošku chilli.
- Necháme na mírném ohni probublávat přibližně 10 minut, aby omáčka hezky zhoustla.
- Mezitím si připravíme rýži. Pro úsporu času použijte rýžovar.
- A máte hotovo! Na závěr jídlo ozdobte například sezamem nebo trochou rozdrcených arašídů.
EXTRA TIP: Nemáte doma arašídové máslo? Snadno ho vyrobíte rozmixováním arašídů se lžící kokosového oleje. Chce to jen trpělivost a kuchyňský robot.
Arašídová omáčka pro vegetariány
Pokud se vyhýbáte masu, přizpůsobte si recept na arašídovou omáčku podle sebe. Jednoduše kuřecí nahraďte svým oblíbeným druhem tofu. Uvařit si můžete i veganskou verzi – stačí, když místo ghí použijete kokosový olej. Kdyby se vám zdálo, že pokrm je moc tučný a chybí vám k němu trocha zeleniny, doporučujeme při servírování přidat vařenou brokolici. Fantazii se však meze nekladou. Skvěle chutná i mražená čínská zelenina, kterou opečete společně s masem/tofu.
Jak využít arašídovou omáčku trochu jinak?
Co získáte, když z našeho receptu odečtete maso a rýži? Výbornou arašídovou omáčku, kterou můžete využít na nespočet způsobů! Skvělá je třeba k rýžovým závitkům, s nudlemi, do poke bowl nebo jako dip ke grilovanému masu.
Digitální markeťačka, která se zaměřuje na projekty z oblasti zdraví a krásy. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals. Volný čas tráví v přírodě, ve fitku nebo čtením dobré knížky.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…