Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Čočkové karbanátky
Dejte červené čočce ve svém jídelníčku zelenou a připravte z ní báječné karbanátky. Tahle luštěnina si vaši pozornost rozhodně zaslouží, jak pro svoje výživového hodnoty, tak díky dobré stravitelnosti a snadnému zpracování.
Proč jsme se rozhodli seznámit vás s červenou čočkou? Bezpochyby proto, že tahle ingredience by vám na talíři chybět neměla. Na rozdíl od jiných druhů luštěnin nemusíte červenou čočku předem dlouho namáčet, je nízkokalorická, a přitom po výživové stránce více než zajímavá. Hrnek uvařené červené čočky pokryje skoro polovinu denní doporučené dávky železa. A díky obsahu vlákniny vás pokrm z ní připravený skvěle zasytí, takže nebudete bojovat s chutěmi na nedietní laskominy.
Ps. Nutriční hodnoty jsou uvedené pro jeden karbanátek.
- Červenou čočku uvařte v dostatečném množství vody do měkka, mělo by stačit 15-20 minut.
- Předehřejte si troubu na 200 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev dejte spolu s uvařenou čočkou do mixéru a dobře rozmixujte. Postupně přidávejte ovesné vločky, olivový olej, sůl, koření a petrželku nebo pažitku. Měla by vzniknout celistvá hmota, v případě potřeby přilijte trochu vody.
- Nyní rukama vytvarujte šest karbanátků a umístěte je na připravený plech.
- Pečte v rozehřáté troubě asi 25 minut, zhruba v polovině času karbanátky otočte, aby se stejnoměrně opekly z obou stran.
- Podávejte s bramborem, zeleninovým salátem nebo v housce s dalšími ingrediencemi jako klasický hamburger.
Tipy na obměnu
Kdo nepotřebuje čistě vegetariánskou verzi, ale uvítal by dávku proteinů navíc, může do směsi přidat libové mleté maso.
Jestliže se musíte vyhýbat lepku, nahraďte ovesné vločky buď jejich bezlepkovou variantou, nebo strouhankou z bezlepkového pečiva.
Experimentujete rádi s kořením? Pak doporučujeme přidat do těsta na čočkové karbanátky trochu Worcesterské omáčky, případně špetku kari, oregana či červené papriky.
Kdo se luštěninám vyhýbá a stěžuje si, že nadýmají, měl by vědět, že tyhle nepříjemnosti od červené čočky čekat nemusíte. Bezpochyby i proto jsou čočkové karbanátky připravené právě z červené čočky jednou z nejoblíbenějších variant zeleninových burgerů.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…