Základní údaje

Recept ze dne

21.8.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

30 Kč

Suroviny k receptu

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

O autorovi

tereza
Již od svých 14 let se věnuje sebevzdělávání v ohledu zdravého stravování, sportu a fitness. Od r...

Tereza Krejčová

E-BOOK

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Falafel

Falafel
Falafel

Základní údaje

Recept ze dne

21.8.22

Doba přípravy

30 minut

Obtížnost

Jednoduchá

Množství

4 porce

Odhad ceny za porci

30 Kč

Suroviny k receptu

U tohoto receptu hned na začátku jistě spoustu z vás napadla otázka: co je to falafel? Ne každý ho zná, ale ti, co ho znají, ho milují. A ti co ho neznají si ho dříve či později zamilují!

Falafel z cizrny je hmota ve formě placiček nebo kuliček, která k nám přišla až z Blízkého východu.

Je nejvíce rozšířený v komunitě veganů a vegetariánů. Jedná se totiž o bezmasé jídlo, jehož základem je cizrna, která obsahuje spoustu bílkovin, které těmto lidem opravdu chybí. Falafel můžete konzumovat na nespočet způsobů. Někdo ho jí samotný, někdo ho balí do tortilly, jiný ho jí třeba se salátem. Možností je spousta.

Dnes jsem se vám ale rozhodla ukázat základní recept na falafel, který je malinko vylepšený podle toho, jak si na něm často pochutnávám já. Jste připraveni?

Postup

  1. Cizrnu předem namočte. Nejlépe je to přes noc. Ráno cizrnu prolijte studenou vodu, nechte okapat a vložte do čisté misky.
  2. V jiné nádobě smíchejte koření s prolisovaným česnekem a najemno nakrájenou cibulí. Po rozmixování přidejte cizrnu a tyčovým mixérem promixujte dohromady s kořením tak, aby se směs krásně propojila a zároveň z ní nebyla úplná kaše.
  3. Do směsi přidejte mouku a propracujte v těsto. Z tohoto těsta tvarujte kuličky nebo podle vkusu i placičky a nechce je po zpracování chvíli odpočinout.
  4. Mezitím si nachystejte pánev, ve které rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Kuličky nebo placičky smažte z obou stran v oleji do té doby, dokud nebudou zlaté na povrchu.
  5. Po smažení ihned podávejte s vámi zvolenou přílohou, salátem a dresingem.

TIP: Falafel recept není vůbec složitý a zvládne ho tak téměř každý, kdo už někdy vařil. Stačí dodržovat tento jednoduchý návod.

A pokud byste chtěli falafel zdravější zkuste falafel v troubě. Cizrnový falafel pečený v troubě je nejenom dietnější, ale i zdravější, protože se tak vyhnete zbytečnému tuku.

Jestliže však nemáte doma k dispozici cizrnu nezoufejte, falafel z červené čočky je stejně výborný jako ten cizrnový.

5/5 - (1 hodnocení)

Nutriční hodnoty

Kalorie
kcal
Bílkovin
g
Tuky
g
Sacharidy
g

Sdílejte recept s ostatními

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Další recepty

E-book - cviky na břicho zdarma!

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

E-book - 12 efektivních cviků na břicho

Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.