Recept ze dne
Již od svých 14 let se věnuji sebevzdělávání v ohledu zdravého stravování, sportu a fitness. Od roku 2019 jsem majitelkou úspěšného Instagramu @healthy_food_by_teri, kde se svými sledujícími sdílím především zdravé recepty, ale i střípky ze svého života. Aktuálně jsem studentkou anglického a německého jazyka a také oboru Regenerace a výživa ve sportu na Masarykově univerzitě, díky které absolvovala i jeden semestr na univerzitě UPNA ve Španělsku.
A pokud mě zrovna nezastihnete v kuchyni nebo u počítače při tvoření receptů a článků, najdete ji nejspíš na kole v přírodě nebo za počítačem při on-line doučování.
Články

Získejte náš e-book cviků na břicho úplně zdarma
Falafel

U tohoto receptu hned na začátku jistě spoustu z vás napadla otázka: co je to falafel? Ne každý ho zná, ale ti, co ho znají, ho milují. A ti co ho neznají si ho dříve či později zamilují!
Falafel z cizrny je hmota ve formě placiček nebo kuliček, která k nám přišla až z Blízkého východu.
Je nejvíce rozšířený v komunitě veganů a vegetariánů. Jedná se totiž o bezmasé jídlo, jehož základem je cizrna, která obsahuje spoustu bílkovin, které těmto lidem opravdu chybí. Falafel můžete konzumovat na nespočet způsobů. Někdo ho jí samotný, někdo ho balí do tortilly, jiný ho jí třeba se salátem. Možností je spousta.
Dnes jsem se vám ale rozhodla ukázat základní recept na falafel, který je malinko vylepšený podle toho, jak si na něm často pochutnávám já. Jste připraveni?
Postup
- Cizrnu předem namočte. Nejlépe je to přes noc. Ráno cizrnu prolijte studenou vodu, nechte okapat a vložte do čisté misky.
- V jiné nádobě smíchejte koření s prolisovaným česnekem a najemno nakrájenou cibulí. Po rozmixování přidejte cizrnu a tyčovým mixérem promixujte dohromady s kořením tak, aby se směs krásně propojila a zároveň z ní nebyla úplná kaše.
- Do směsi přidejte mouku a propracujte v těsto. Z tohoto těsta tvarujte kuličky nebo podle vkusu i placičky a nechce je po zpracování chvíli odpočinout.
- Mezitím si nachystejte pánev, ve které rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Kuličky nebo placičky smažte z obou stran v oleji do té doby, dokud nebudou zlaté na povrchu.
- Po smažení ihned podávejte s vámi zvolenou přílohou, salátem a dresingem.
TIP: Falafel recept není vůbec složitý a zvládne ho tak téměř každý, kdo už někdy vařil. Stačí dodržovat tento jednoduchý návod.
A pokud byste chtěli falafel zdravější zkuste falafel v troubě. Cizrnový falafel pečený v troubě je nejenom dietnější, ale i zdravější, protože se tak vyhnete zbytečnému tuku.
Jestliže však nemáte doma k dispozici cizrnu nezoufejte, falafel z červené čočky je stejně výborný jako ten cizrnový.
Již od svých 14 let se věnuji sebevzdělávání v ohledu zdravého stravování, sportu a fitness. Od roku 2019 jsem majitelkou úspěšného Instagramu @healthy_food_by_teri, kde se svými sledujícími sdílím především zdravé recepty, ale i střípky ze svého života. Aktuálně jsem studentkou anglického a německého jazyka a také oboru Regenerace a výživa ve sportu na Masarykově univerzitě, díky které absolvovala i jeden semestr na univerzitě UPNA ve Španělsku.
A pokud mě zrovna nezastihnete v kuchyni nebo u počítače při tvoření receptů a článků, najdete ji nejspíš na kole v přírodě nebo za počítačem při on-line doučování.
E-book - 12 efektivních
cviků na břicho
