Recept ze dne
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Rajská omáčka s masovými koulemi
Další recept z naší zdravé omáčkové série, který vám jasně ukáže, že se omáček nemusíte bát. Při správné přípravě rozhodně nepatří k pokrmům, které vás donutí koupit si o dvě čísla větší oblečení.
Kdo by pátral po původu rajské omáčky, toho by prameny zavedly do daleké Itálie a v historii by se musel propracovat až do 18. století. Ačkoliv je dnes rajská považována za českou klasiku, do našich končit musela urazit dlouhou cestu a nebudeme si nic namlouvat – varianta s houskovým knedlíkem a plátkem hovězího by Itala poněkud šokovala. V našem receptu na zdravou rajskou omáčku tedy zachováme jako přílohu těstoviny a jako zdroj bílkovin poslouží oblíbené koule z mletého masa.
- Nejprve si připravte masové koule. Z ingrediencí (mleté hovězí, strouhanka, vejce, utřený česnek, oregano, sůl a černý pepř mletý) vypracujte v míse celistvou hmotu, ze které půjdou dobře tvarovat menší kuličky.
- Aby se vám hmota nelepila na ruce, pravidelně si je namáčejte a pečlivě tvarujte masové kuličky, které pak nechte 20-30 minut v lednici zatuhnout, a můžete začít s přípravou omáčky.
- I rajská si hned na začátku žádá kvalitní jíšku, jak už je u omáček v našem pojetí zvykem. Tuhle tradici nemusíte porušovat ani u zdravých verzí pokrmů. Máslo nechte rozpustit v hrnci a jakmile začne pobublávat, přisypte mouku, kterou ihned musíte začít míchat, abyste vytvořili celistvou hmotu bez žmolků. Postupně přilijte asi třetinu ohřátého vývaru, a hlavně nezapomínejte míchat. Svižné míchání je zárukou úspěchu. Výsledkem by měla být řidší jíška a vy máte v tuhle chvíli v podstatě vyhráno. Všechny další kroky už budou jednodušší.
- Do jíšky dolijte zbytek vývaru a zhruba 10 minut povařte.
- Mezitím ve vedlejším hrnci nechte na oleji zpěnit najemno nakrájenou cibulku, ke které po pár minutách přidejte konzervovaná rajčata, trochu soli, veškeré koření (tzn. bobkový list, 5 kuliček černého pepře a špetku tymiánu) a dvě lžíce strouhaného perníku. Vařte na mírném ohni či při střední teplotě asi deset minut za občasného promíchání.
- V tuhle chvíli můžete na troše oleje osmahnout na pánvi masové kuličky – postačí po dobu cca 5 minut, aby na povrchu zhnědly. Pak pánev odstavte stranou.
- Nyní je čas oba základy propojit. Do povařené jíšky tedy přes cedník, který zachytí koření, nalijte rajčatovou směs. Přidejte mléko, masové koule a opět povařte, aby se chuti dobře propojily a maso provařilo. Že je omáčka hotová, zjistíte, když jednu kuličku vyndáte, rozkrojíte a přesvědčíte se, že uvnitř nezůstala syrová.
- Hotovou omáčku dochuťte sladidlem a solí.
- Podávejte s těstovinami (jen pozor jejich výživová hodnota není součástí našeho rozpisu kalorií a makroživin).
Zarazil vás strouhaný perník?
V mnoha klasických receptech ho nenajdete, ale protože omáčce dodá opravdu skvělou chuť a kaloricky do rozpisu příliš nezasáhne (zase tolik ho použít nemusíte), rozhodli jsme se ho zařadit. Navíc zajistí omáčce i vhodnou hustotu a spolu s tymiánem krásnou vůni.
Zkuste verzi z čerstvých rajčat
Bude to určitě náročnější, ale jakmile ochutnáte, nebudete litovat ani minuty strávené u plotny. Vzhledem k výraznější chuti rajčat použijte méně koření, možná vystačíte jen s tymiánem. Omytá rajčata rozkrájejte, osolte a poduste na lžíci másla zhruba 30 minut za občasného promíchání. Tuhle směs pak budete přes cedník přidávat k provařené jíšce s vývarem.
Stála v roce 1996 u zrodu časopisu FITNESS a tvorbě jeho obsahu věnovala dlouhých 24 let na pozici redaktorky a posléze šéfredaktorky. Souběžně pracovala jako překladatelka pro časopis SVĚT KULTURISTIKY, kde od roku 2019 působí coby šéfredaktorka. Pro zlepšení nálady a kondice pravidelně obouvá běžecké boty nebo baletní špičky. Má ráda malé ušaté psy (corgi) a Velkou Británii.
Sacher – tradiční vídeňský dort, jehož recept jsem…
Čokoládovými crincles se nejen sociální sítě jenom hemží.…
Vůně jablek, skořice a směsi perníkového koření patří…
Milujete pizzu? A co vyzkoušet Foccaciu? Těsto je…
Umíte si připravit míchaná vejce? Myslím tím, krémová…
Halibut grónský nebo také platýs černý je jednou…
Děti mají rádi ke svačině či k snídani…
Dnešní recept potěší zejména příznivce japonské kuchyně. Okonomiyaki…